کشف ۱۱ گور مهر و موم شده به همراه جواهرات کاملاً دست نخورده !
همشهری آنلاین – یکتا فراهانی: در مأموریت مشترک مصر و آمریکا با حفاری این گورستان باستانی پادشاهی میانه، تابوتهایی متعلق به مردان، زنان و کودکان کشف شد.
تیمهایی از ایالات متحده و مصر این کشف تکاندهنده را در نزدیکی شهر مشهور اقصر که خانه بعضی از مقدسترین بناها و معابد مصر است، انجام دادند.
مقامات محلی میگویند این مقبره در گورستان آساسیف جنوبی، در کنار معبد هتشپسوت در کرانه باختری رود نیل در اقصر پیدا شده است.
وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر نیز اعلام کرده است این اولین مقبره پادشاهان میانه است که در این منطقه کشف شده است و قدمت آن بین سالهای ۱۹۳۸ قبل از میلاد تا ۱۶۳۰ قبل از میلاد برمیگردد.
آرامگاه خانوادگی
به گفته محمد اسماعیل خالد، دبیرکل شورایعالی آثار باستانی مصر، این میتواند به این معنا باشد که این آرامگاه خانوادگی برای نسلها در طول سلسله دوازدهم و اوایل سلسله سیزدهم استفاده میشد. به گفته او، سیلهای تاریخی اکثر تابوتهای چوبی و کتانی مقبرهها را خراب کرده است.
بیشتر بخوانید:
راز ساخت اهرام مصر فاش شد؟ | یک کشف جدید از شاخه ناپدید شده نیل
پرده از اسرار اتاق تدفین عصر برنز برداشته شد | چگونگی نگهداری اجساد در دوران ماقبل تاریخ
جواهرات سالم و دستنخورده
اما بعضی اقلام تقریباً کاملاً دستنخورده باقیماندهاند. از جمله یک گردنبند زنانه با ۳۰ مهره آمتیست و دو مهره عقیق استوانهایشکل که قاب یک طلسم سر اسب آبی است.
باستانشناسان همچنین بازوها، دستبندها، حلقههای اسکراب و کمربندهای ساخته شده از آمتیست و بسیاری از مصنوعات دیگر را پیدا کردند.
در مجموع ۱۱ مقبره به همراه آثار باستانی مهم دیگر مانند مجسمه باروری فایانس لعابدار سبز-آبی با پاهای کوتاه کشف شد.
مجسمه با انواع جواهرات، از جمله سوراخ هایی که در سه قسمت برای چسباندن «مو» قرار داده شده است، تزئین شده است.
تمام جواهرات در میان دفنهای زنانه به جز یک مورد پیدا شد.
گردنبند مردانه Burial ۹
یک گردنبند قابلتوجه نیز در مقبره مردان به نام Burial ۹ کشف شد که اکنون موردتوجه باستانشناسان قرار گرفته است؛ زیرا بدن مرد اشاره به ارشدیت دارد.
به گفته باستانشناسان و محققان، این مقبره خانوادگی ممکن است برای نسلهای متعددی بین سلسلههای دوازدهم و اوایل سیزدهم مورداستفاده قرار گرفته باشد.
در حال حاضر آساسیف جنوبی با کشف اولین مقبره خود بخشی از گورستان پادشاهی میانه تبه است و مجموعه جدیدی از سوالات را در مورد زندگی در آن زمان ایجاد کرده است.
آثار سنگی و بقایای سرامیکی
این پس از آن صورت گرفت که باستانشناسان یک خنجر ۴۰۰۰ساله را در ایتالیا کشف کردند و گفتند که ممکن است در اروپا عصر مس بسیار عالی باشد.
این خنجر مسی به شکل کمیاب کمتر از ۱۰ سانتی متر است و در غار تینا جاما در نزدیکی شهر شمالی تریست پیدا شد. در این کاوش ها همچنین آثار سنگی و بقایای سرامیکی از نیمه دوم هزاره سوم قبل از میلاد کشف شده است.
باستانشناسان دانشگاه Ca' Foscari در ونیز که در کنار همکارانی از اسلوونی در حال بررسی این آثار هستند نیز فکر میکنند برای درک تغییرات اجتماعی، فرهنگی و تکنولوژیکی که در آن زمان در اروپا رخداده است، مهم هستند.
گذار از سبک زندگی عشایری به شهری
النا لگیسا از آکادمی علوم اسلوونی میگوید: کشف یک خنجر مسی کمیاب یک رویداد استثنایی است که سؤالاتی را در مورداستفاده از غار ایجاد میکند. باتوجهبه اینکه چنین آثار با ارزشی معمولاً در بافتهای مقبره یافت میشوند.
به گفته فردریکو برناردینی، مدیر کاوش؛ روشنکردن جنبههای مختلف پیش از تاریخ اخیر نواحی شمال شرقی آدریاتیک، با اتخاذ رویکردی مدرن و دقیق است.
در همین حال در خاورمیانه، یک شهرک ۴۰۰۰ساله کشف شد که در واحهای در عربستان سعودی پنهان شده بود. شهر عصر برنز که اعتقاد بر این است تقریباً ۵۰۰ ساکن را در خود جایداده است، جوامع باستانی را در حال گذار از سبک زندگی عشایری به شهری بیشتر روشن میکند.
سکونتگاه النطح
گیوم شارلو، باستانشناس فرانسوی، با همکاری محققان سعودی، سکونتگاه النطح را در نزدیکی واحه خیبر کشف کرد. محققان بر این باورند که النطح با مساحتی حدود ۲.۶ هکتار حدود ۲۴۰۰ سال قبل از میلاد ساخته شد و تا حدود ۱۳۰۰ قبل از میلاد مسکونی باقی ماند.
شارلو به خبرگزاری فرانسه گفت: یافتههای ما نشان میدهد مردم النطح درگیر فرآیند شهرنشینی کندتر و خاص منطقهای بودهاند.
ساختار شهر و موانع سنگی نیز نشان می دهد ساکنان از نظر اجتماعی بیشتر از جوامع عشایری که به طور سنتی بر منطقه تسلط داشتند سازمان دهی شده بودند.
این شهرک با یک منطقه اداری مرکزی، یک منطقه مسکونی با خیابان های به هم پیوسته، باغ های دیواری و یک گورستان با دقت برنامه ریزی شده بود.
خنجرها و تبرها و همچنین تکههای سفال و حلقههای سنگهای قیمتی ساخته شده از عقیق که احتمالاً بخشی از جواهرات بودند، پیدا شد.