«شاهین پلاس»؛ گل بازار خودرو در هفتههای اخیر
گرچه شاهین پلاس در بازار آزاد به «شاهین TU۵» مشهور شده، اما باید اذعان داشت، موتور ME۱۶ بهمراتب بهروزتر از موتور TU۵ پلاس است
شاهینپلاس اتوماتیک محصول جدید سایپا است که بهتازگی تحویل آن آغاز شده و در بازار آزاد بیش از یکمیلیارد تومان قیمت خورده است. خودرو شاهین یکی از محصولات سایپا بود که در بدو ورود به بازار ایران با استقبال خوبی روبهرو شد و نسبت به دیگر محصولات سایپا ظاهری متفاوت را به نمایش گذاشت و کیفیت بهتری ارائه داد. اما از همان ابتدا بخشی از مشتریان سایپا و متقاضیان خودرو در بازار منتظر و متوقع عرضه این خودرو با موتوری قویتر و ۱۶سوپاپ بودند که بهصورت تنفس طبیعی و بدون بهرهگیری از سیستم توربوشارژ همان قدرت موتور ۸سوپاپ M۱۵GSI را بدون لرزش و صدای زیاد ارائه دهد. در پاسخ به این انتظارات، شرکت سایپا در پی عرضه نسخه بهروزتر و جذابتری از شاهین با نام شاهینپلاس با پیشرانه ۱۶سوپاپ ME۱۶ بود.
در همین راستا، در ماههای گذشته ثبت نام شاهینپلاس آغاز شد و بهتازگی نیز تحویل این خودرو به متقاضیان کلید خورد. حال شاهینپلاس به قول فعالان بازار خودرو، تبدیل به گل بازار خودروهای داخلی در هفتههای اخیر شده و هر روز بر متقاضیان آن افزوده میشود.
تفاوت قیمت ۲۵۰میلیون تومان کارخانه و بازار شاهینپلاس
قیمت درِ کارخانه شاهینپلاس با احتساب کلیه هزینههای جانبی ۷۵۷میلیون و ۸۴۲هزار تومان اعلام شده و با آغاز عرضه و تحویل این خودرو قیمت آن در بازار آزاد در محدوده ۹۹۰میلیون تا یکمیلیارد تومان مشخص شده که در هفته جاری اندکی نیز بالاتر رفته است.
با این تفاصیل میتوان گفت شاهینپلاس اتوماتیک تبدیل به یکی از گرانترین محصولات تولید داخل در بازار آزاد شده است. البته باید در نظر داشت قیمت نسبتا بالای این محصول در بازار، به دلیل عرضه اولیه این خودرو بوده است و انتظار میرود در آینده با عرضه و تحویل بیشتر این خودرو، قیمت شاهینپلاس اتوماتیک در بازار عادلانهتر شود.
مشخصات فنی و امکانات و تجهیزات «شاهینپلاس» اتومات
همانطور که اشاره شد، شاهینپلاس از پیشرانه ME۱۶ بهره میبرد. پیشرانه ME۱۶، نسخه ایرانیزه EC۵ گروه PSA است و شباهتهایی به TU۵پلاس ایران خودرو دارد. اما در برخی بخشها ME۱۶ به روزتر از TU۵ پلاس به حساب میآید.
این پیشرانه ۱۱۱ اسببخار قدرت را با گشتاور ۱۵۰ نیوتونمتر تولید میکند که توان را از طریق جعبهدنده اتوماتیک ششسرعته AT به چرخهای جلو منتقل می کند.
در این پیشرانه که ۱.۶ لیتر حجم دارد، از ساختار چهارسیلندر و شانزدهسوپاپ استفاده شده است. همچنین فناوری زمانبندی متغییر سوپاپهای ورودی (VVT-i) در آن وجود دارد.
فرمان کمکی برقی، استارت دکمهای، سانروف، آنتن کوسهای، تریم داخلی چرم مصنوعی، کروزکنترل، محدودکننده سرعت، سنسور نور، تهویه اتوماتیک، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، حالت اسپرت و برفی و تیپترونیک جعبهدنده، دو کیسه هوا، سنسور پارک و دوربین دنده عقب، نمایشگر لمسی ۱۰ اینچی اندروید، آینههای تاشو برقی، صندلی برقی راننده، گرمکن صندلیهای جلو و… ازجمله امکانات این خودرو است.
گشتاور بالاتر موتور ME۱۶ نسبت به TU۵ پلاس
گرچه شاهینپلاس در بازار آزاد به شاهین TU۵ مشهور شده، اما باید اذعان داشت، موتور ME۱۶ بهمراتب بهروزتر از موتور TU۵ پلاس است. این پیشرانه ۱۶ سوپاپ تنفس طبیعی ۱.۶ لیتری با حجم دقیق ۱۵۸۷ سیسی و دو میلبادامک، به فناوریهای VVT و اویلپمپ متغیر هم مجهز است.
ضریب تراکم (نسبت بین مقدار حجم سیلندر در پایینترین و بالاترین حالت قرارگیری پیستون) این پیشرانه ۱۱:۱ است که در مقام مقایسه میتوان به ضریب تراکم ۱۰.۵:۱ پیشرانه TU۵ و ضریب تراکم ۱۱:۱ پیشرانه EF۷ اشاره کرد.
بنابراعلام شرکت مگاموتور، پیشرانه ME۱۶ توانایی تولید ۱۱۱ اسببخار قدرت در دور ۵۸۰۰ و ۱۵۰ نیوتونمتر گشتاور در دور ۴۸۰۰ را دارد. اما قدرت پیشرانه TU۵ پلاس که مبنای یکسان (موتور EC۵ گروه PSA فرانسه) و مشابهت بسیاری با ME۱۶ دارد، ۱۱۳ اسببخار در دور ۵۸۰۰ و گشتاور آن ۱۴۴ نیوتونمتر در دور ۴۰۰۰ است.
پیشرانه شاهینپلاس از فناوری زمانبندی متغیر سوپاپهای ورودی (VVT-i) بهره میبرد که به بهبود عملکرد و کاهش مصرف سوخت کمک میکند. ازجمله مزایای پیشرانه ME۱۶ در مقایسه با موتور M۱۵GSI که روی شاهین G نصب است، میتوان به ۱۶سوپاپه بودن این پیشرانه، حساسیت کمتر به کیفیت بنزین و استهلاک پایینتر بهواسطه توربو نبودن، شتاب اولیه بهتر، کشش مناسب در دورهای میانی، صدای کمتر و… اشاره کرد. این پیشرانه قرار است روی خودرو P۹۰ (ال۹۰ ایرانی) نیز نصب و با گیربکس دستی پنجسرعته شاهین G هماهنگ شود.
گیربکس شاهینپلاس اتومات نیز از نوع ششسرعته خودکار DAE نسل هفتم است که روی خودروهای پرطرفداری مانند دناپلاس توربو اتومات آپشنال، تارا اتوماتیک، ریرا و… نیز نصب شده و عملکرد نسبتا بهتری از نسل ششم این جعبهدنده دارد. . این گیربکس قرار است روی کراساوور داخلی آریا (محصول شرکت سایپا) نیز نصب شود.
هماهنگی مطلوب موتور و گیربکس «شاهینپلاس»
موتور و گیربکس شاهینپلاس اتومات هماهنگی مطلوبی با هم دارند؛ شروع حرکت این خودرو بهتر از شاهین با گیربکس CVT است و تعویض دندهها نیز بدون تقه انجام میشود. معکوسهای گیربکس هم بهخوبی صورت میگیرد و شتاب ثانویه خودرو نیز مطلوب به نظر میرسد.
بر اساس گزارش تستهای انجامشده توسط خبرنگاران در مردادماه امسال، گیربکس شاهینپلاس در روزهای اوج گرما نیز به دمای بحرانی نرسیده و خودرو بهاصطلاح داغ نکرده است.
این مهم نشان میدهد؛ بار حرارتی موتور ME۱۶ به اضافه بار حرارتی گیربکس اتوماتیک DAE نسل هفتم در طراحی سیستم خنککاری خودرو لحاظ شده است. به گفته مهندسان گروه خودروسازی سایپا، تمام تستهای این خودرو روی دینامومتر و همچنین در شرایط محیطی پاس شده است.