قدیمیترین الفبای جهان در این شهر پیدا شد
حکاکی روی استوانه
به گزارش همشهری آنلاین: پژوهشگران دانشگاه جانز هاپکینز اعلام کردهاند که قدیمیترین متن الفبایی شناختهشده در جهان روی استوانههای کوچکی از جنس سفال حک شدهاند. این استوانهها که به اندازه انگشت دست هستند، در مکانی به نام تل امالمری که شهری باستانی در شمال غربی سوریه است، کشف شدهاند. تل امالمری در گذشته نقطه تلاقی ۲مسیر تجاری پررونق بوده است.
قدیمیتر از حد تصور
فنون زمانسنجی کربنی(عمر اشیای قدیمی به کمک ایزوتوپهای رادیواکتیو کربن۱۴ تعیین میشود) نشان میدهند که این اشیا به ۴۴۰۰سال پیش، یعنی به سال۲۴۰۰ پیش از میلاد بازمیگردند که حدود ۵۰۰سال قبل از کشف هر نوع نوشتار الفبایی شناختهشده است.
احتمالا از این استوانهها و آنچه روی آنها حک شده بود بهعنوان برچسب روی ظروفی که قرار بود جابهجا شوند استفاده میشد. به گفته گلن شوارتز، استاد باستانشناسی دانشگاه جانز هاپکینز این نوشتار ممکن است نشاندهنده نامها یا توضیحاتی درباره اموال باشد، اما نمیتوان دقیق حدس زد که چه معنایی دارند. او حدس میزند که این استوانهها ممکن است به ظروف متصل شده باشند تا چیزی در مورد محتوا، صاحب یا محل مبدأ یا مقصدشان را مشخص کند.
تغییر نحوه ارتباط انسانها
پروفسور شوارتس که این استوانهها را در سال۲۰۰۴ کشف کرد، معتقد است پیش از ابداع الفبا انسانها به هیروگلیفها متکی بودند. هیروگلیف به حروفی گفته میشود که با کشیدن تصویرهایی از جانوران و اشیا ایجاد میشدند.
به نظر میرسد حروف نسبتا قدیمی از سومر یا عیلام در میانرودان سرچشمه گرفته باشد. به گفته شوارتس، نوشتار الفبایی شیوه زندگی، تفکر و ارتباط انسانها را تغییر داده است. این کشف جدید نشان میدهد که مردم خیلی زودتر از آنچه تصور میکردیم و در مکانی متفاوت در حال آزمایش فناوریهای جدید ارتباطی بودند. پروفسور شوارتس همراه با همکارانش از دانشگاه آمستردام یک کاوش باستانشناسی ۱۶ساله را در تل امالمری بهعنوان یکی از قدیمیترین شهرهای خاورمیانه هدایت کرد.
بیشتر بخوانید:
- ثبت نخستین ستاره خارج از راه شیری
کشفیات تل امالمری
در تل امالمری باستانشناسان مقبرههایی کشف کردند که به دوران عصر برنز اولیه بازمیگردند، دورهای که حدودا بین ۳۵۰۰ تا ۲۰۰۰پیش از میلاد ادامه داشته است. یکی از مقبرههایی که بهخوبی حفظ شده بود شامل ۶اسکلت، جواهرات طلا و نقره، ظروف آشپزی، نوک یک نیزه و ظروف سفالی سالم بود.
در کنار این ظروف سفالی، ۴استوانه یا لوله سفالی که بهطور ملایمی پخته شده بودند و به نظر میرسید که روی آنها نوشتار الفبایی حک شده است قرار داشتند. پروفسور شوارتس میگوید: پیشتر دانشمندان فکر میکردند که الفبا در مصر یا اطراف آن مدتی پس از ۱۹۰۰پیش از میلاد اختراع شده است. اما اشیایی که ما کشف کردهایم قدیمیترند و از منطقهای متفاوت روی نقشه به دست آمدهاند که نشان میدهد داستان الفبا ممکن است منشأ کاملا متفاوتی نسبت به آنچه قبلا تصور میکردیم داشته باشد.