یکی از پرتکرارترین و مهم ترین سؤالاتی که قبل از ساخت و راهاندازی سایت برای همه پیش می آید، این است که دامنه ir بهتراست یا com؟ در این مقاله، با بررسی تفاوتها، مزایا و معایب هر کدام،در پاسخ به این سوال به کمک شما می آییم.
com. چیست؟
دامنه اینترنتی دات کام، محبوبترین دامنه اینترنتی جهان است. این دامین مخفف واژه انگلیسی commercial به معنی تجاری است. ابتدا فقط وبسایتهای تجاری از این دامنه استفاده میکردند؛ اما با گسترش استفاده از اینترنت، این دامنه نیز برای تمام سایتها آزاد شد و همه افراد اجازه استفاده از آن را پیدا کردند. به این دامنه، «دامنه بینالمللی» نیز گفته میشود.
ir. چیست؟
دامنه آی آر (.ir) دامنه ملی کشورایران و مخفف کلمه انگلیسی iran است. امروزه بسیاری از کشورها از دامنههای ملی خود استفاده میکنند و دامین مخصوص کشور خود را دارند. مثلا دامنه کشور هند in. و دامنه کشور استرالیا بهصورت au.نوشته میشود.
تفاوت دامنه com و ir چیست؟
ir دو حرف اول کشور iran و com اختصاری از کلمه commercial یا تجاری است. پس تا اینجا اولین تفاوت این دو پسوند مشخص شد: آی آر دامنهای داخلی و مختص کشور ایران و دات کام دامنهای بین المللی است. بنابراین طبیعی است که مرجع خرید این دو دامنه نیز با یکدیگر متفاوت باشد. دامنه های ملی هر کشور از سایت داخلی مخصوص دامین خود آن کشور و دامنه های بین المللی از همه جای جهان از طریق سایت مخصوص آن قابل خریداری هستند.
دامنههای داخلی را باید از سامانه رسمی ثبت دامنه داخلی(ایرنیک) با درج اطلاعات کامل، احراز هویت و ارسال مدارک خریداری کرد؛ اما دامنههای بینالمللی مثل com، net و… را میتوانیم از هر فروشندهای با ساخت حساب کاربری بخریم.
مقایسه دو دامنه ir و com
امنیت
دامنهها به اندازه هاست یک سایت، در امنیت سایت تاثیرگذار نیستند؛ یعنی اینکه پسوند دامنه شما ir باشد یا com یا net اثر مستقیمی روی امنیت سایت شما نمیگذارد.
تنها نکتهای که شاید بهصورت غیرمستقیم روی امنیت پسوندها تاثیرگذار باشد، احراز هویت است. سایت ایرنیک، پیش از خرید دامنه مالکان را با تصویر مدارک و اطلاعات شخصی، احراز هویت میکند؛ در حالی که خرید دامین بینالمللی با یک حساب کاربری در سایت فروشنده انجام میشود. بنابراین اگر کسی بخواهد دست به جرایم اینترنتی بزند، ترجیح میدهد با دامینهای بینالمللی با ریسک شناسایی پایینتر این کار را انجام دهد.
تبلیغات
از میان پلتفرمهای مختلف تبلیغات اینترنتی، چند نمونهٔ بسیار محبوب به دامنههای ir خدمات نمیدهند. سرویس تبلیغات Google Ads (سرویس تبلیغات گوگل برای دریافت موقت رتبهٔ بهتر در ازای پرداخت هزینه) یکی از این پلتفرمها است. کمپانی گوگل زیر نظر OFAC یا ادارهٔ کنترل داراییهای برونمرزی آمریکا کار میکند و این اداره هر گونه ارتباط رسمی با جمهوری اسلامی ایران را مسدود میکند.
نه تنها گوگلادز، بلکه سرویسهای آمازون، سرویسهای smtp و برخی پلتفرمهای دیگر نیز دامنه آیآر را در لیست تحریم قرار دادهاند.
اما از طرف دیگری، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تبلیغات تلویزیونی وبسایتها را فقط با دامنه IR پذیرش میکند. بنابراین فرق دامنه com با ir در بحث تبلیغات، در کانالها و پلتفرمهایی است که شما تمایل دارید در آن هزینه کنید.
قیمت
تفاوت دامنه com و ir از لحاظ قیمت بسیار زیاد است. دامنههای بینالمللی معمولاً چندین برابر از دامنه ir گرانتر هستند.
اگر همین کار را با چند دامنه فرضی دیگرانجام دهید، خواهید دید که میانگین قیمت دامنهٔ آی آر بسیار ارزانتر از دات کام است. بههرحال نوسانات قیمت دلار روی نرخ دامنههای بینالمللی تاثیر میگذارد.
سئو
علت اصلی راهاندازی دامینهایی مثل ir که به ccTLD یا پسوندهای دامنه کشورها مشهور هستند، بهبود دسترسی محلی بود. یعنی این دامینها در ابتدا بهطور خاص نشان میدادند که مثلاً سایتی با پسوند fr برای مخاطبانی از فرانسه فعالیت میکند. بنابراین موتورهای جستجو هم صفحات این وبسایت را در نتایج جستجوی کاربران فرانسوی در رتبههای بهتری نمایش میدادند.
پس از مدتی افراد به اشتباه شروع به انتخاب پسوندهای دامنه کشورهایی کردند که ارتباطی به موقعیت جغرافیایی آنها نداشت.
مثلاً پسوند my که به دلیل شباهتش به کلمه انگلیسی بسیار محبوب شد، در واقع پسوند دامنهٔ کشور مالزی است؛ یا is به کشور اسرائیل تعلق دارد، اما بسیاری از کاربران بهعنوان فعل انگلیسی is از آن استفاده میکنند. برای همین میشود گفت که این جنبهٔ سئوی محلی در دامنهها، دیگر سیگنال قدرتمندی برای موتورهای جستجو نیست.
در سئوی محلی، مدیران وبسایت روی رتبه گرفتن در عباراتی متمرکز میشوند که به یک منطقهٔ جغرافیایی خاص مربوط است.
البته ناگفته نماند که ممکن است تاثیرات منفی که روی دامینهای داخلی اعمال میشود، شامل حال شما هم بشود؛ مثلاً با انتخاب دامنه ir ممکن است ترکش تحریمها در بعضی از ابزارهای سئو شما را هم بگیرد و از استفاده آنها محروم شوید.
رقابت
همانطور که میدانید؛ هیچ دامنه ای نمیتواند با یک اسم و پیشوند چندین بار ثبت شود. این یعنی هیچکس نمیتواند دامنه ebline که قبلا ما آن را ثبت کرده ایم را ثبت کند. اما ممکن است همین دامنه در پسوندهای دیگری مثل ir، com و… آزاد باشد. در این حالت شما و بقیه میتوانید آن را ثبت کنید.
موضوع مهم این است که تعداد رقبا در ثبت دامنه .com بسیار زیاد است. در دنیا میلیاردها دامنه با پسوند com ثبت شده و این موضوع باعث میشود شما حق انتخابی کمی در ثبت این نوع دامنه داشته باشید. یعنی ممکن است شما از یک اسم خوشتان بیاید اما وقتی بخواهید دامنه اش را با پسوند com ثبت کنید؛ به مشکل بخورید چون قبلا کسی آن را ثبت کرده. در مقابل، احتمال بیشتری وجود دارد که دامنه ها در زبان ir و در کلمات مختلف باز باشند و بتوانید از آنها استفاده کنید.
معایب ir:
تحریم ها
متاسفانه چه بخواهیم و چه نه، سایت ها و ابزارهای زیادی هستند که به دلیل قوانین کشورشان مجبورند از ارائه خدمات به شرکت های ایرانی خودداری کنند. در ادامه اولین راهکار برای تشخیص یک سایت ایرانی و سرویس ندادن به او، بررسی پسوند دامنه است. بنابراین وجود دامنه ir برای بعضی سایت ها که نیاز به خدمات ابزارهای خارجی دارند؛ کمی مشکل ساز است.
هزینه بالای خرید ssl
ssl یک پروتکل امنیتی است که باعث میشود آدرس وب سایت شما به جای http با https نمایش داده شود. تا چند سال پیش وجود ssl در سایت اهمیت زیادی نداشت اما مدتی است که گوگل نسبت به آن حساسیت زیادی نشان میدهد و حتی سایت های بی ssl را جریمه میکند.
اگر دامنه وب سایت شما ir باشد؛ برای خرید ssl باید هزینه بیشتری نسبت به سایت هایی با دامنه com پرداخت کنید. در واقع این یکی از معایب دامنه ir است.
دقت کنید که الزامی در خرید ssl نیست و اغلب شرکت های هاستینگ نوعی از ssl رایگان را به مخاطبان خود ارائه میکنند.
مشکلات بین المللی
نه فقط دامنه های ir، بلکه دامنه ملی اغلب کشورها در سطح بین المللی شناخته شده نیستند و این موضوع باعث میشود سایت هایی که مخاطبان جهانی دارند؛ کمی در چشم کاربران حقیر جلوه کنند. مثلا زمانی که شما به یک سایت هندی با دامنه in سر بزنید؛ کمی نسبت به اعتبار آن شک میکنید. همینطور اگر به یک سایت استرالیایی ای با پسوند au مراجعه کنید؛ ممکن است این پسوند دامنه شما را بترساند.
اما اگر همان سایت هندی یا استرالیایی ای یک پسوند بین المللی مثل com داشته باشد؛ دیگر جای شک زیادی در مورد اعتبار آن برای شما باقی نخواهد ماند.
آیا میدانید چرا مردم به دامنههای ملی بیشتر اعتماد دارند؟
چون شما اگر بخواهید وبسایت خودتان را با دامنه ملی (آی آر) راه بیندازید باید در پایگاه اطلاعاتی ایرنیک ثبت نام بکنید. ایرنیک در حقیقت یک نوع ثبت احوال برای دامنه ملی است و شما باید تمامی اطلاعات خودتان را به این پایگاه بدهید تا دامنه آی آر شما ثبت و قابل استفاده بشود.
از آنجایی که تمامی اطلاعات صاحب دامنه در این پایگاه رسمی به ثبت میرسد دیگر این شخخ به هیچ وجه نمیتواند به قانون شکنی یا هر نوع کلاهبردای فکر کند چراکه تمامی اطلاعات او به ثبت رسیده و کاملا قابل پیگیری هستند.
دامنههای دیگر چه؟
در این مقاله تمرکز اصلی ما روی دو دامنه دات کام و آی آر بود اما همانطور که خودتان میدانید که دامنههای بیشتری هم وجود دارند اما دلیل اینکه خیلی روی این دامنهها در این مقاله تمرکز نکردم این است که این دامنهها معمولا برای وبسایت ها با محتوای خاصی استفاده میشوند و خیلی عمومی نیستند. برای اینکه متوجه منظورم بشوید چند نمونه برای مثال توضیح میدهم.
- دامنه org: این کلمه مخففی از واژه انگلیسی Organization است که معنی آن سازمان میباشد. این دامنه معمولا برای اداره ها و سازمانهای رسمی و دولتی مثل مدارس استفاده میشود. مثلا وبسایت سازمان سنجش کشور به آدرس www.sanjesh.org است.
- دامنه biz: این دامنه که از کلمه بیزینس انگلیسی (Business) گرفته شده است معمولا برای وبسایتهای تجاری استفاده میشود. البته این دامنه تا حدودی نوپا و تازه است ولی استفاده از آن در سالهای اخیر خیلی زیاد شده است. مسئلهای که دامنههای جدیدی مثل biz دارند این است که هنوز آنقدری که باید جا افتاده و شناخته شده نیستند و این مساله ممکن است کمی زمانبر باشد.
در نهایت دامنه ir بخریم یا com؟
پاسخ به این سوال به نظر من کاملا به نیاز شما بستگی دارد. اگر قرار است وب سایتی راه اندازی کنید که مخاطبان بین المللی دارد؛ قطعا وجود دامنه com برای شما ضروری است. اما اگر قرار است به شکل عادی فعالیت تان را در ایران و در وب فارسی جلو ببرید؛ شاید وجود دامنه ir برای شما بهتر باشد
البته پیشنهاد بهتر این است که هر دو پسوند دامنه ir و com را خریدار کنید تا در آینده هم به مشکل برنخورید. اما منظور چه مشکلاتی است؟
- ممکن است رقبای شما پسوند دیگری از دامنه تان را خریداری کرده و با آن برای شما برندسازی منفی کنند.
- همینطور ممکن است شما به پسوند دامنه مورد نظر، نیاز پیدا کنید و در این حالت مجبورید برای خرید آن پول زیادی به خریدارش بپردازید.
بنابراین خرید هر دو دامنه همراه هم بهترین گزینه است.