ممکن است شما مدت زمان زیادی را گذرانده اید و یک لیست از نام های مورد علاقه خود را پیدا کرده اید. همچنین ابزارهای مختلف پیشنهادی دامنه را امتحان کرده اید و در آخر یک مورد عالی پیدا کرده اید. شما به سراغ خرید دامنه خود می روید و مشاهده می کنید که قبلاً ثبت شده است.حال باید چه کرد؟؟؟؟
شما نیاز به اطلاعاتی دارید که از طریق آن بفهمید دامنه ای که شما می خواهید در مالکیت چه کسی قرار دارد. آیا مایل به فروش آن هست یا خیر؟حال چگونه می توان به این اطلاعات دست یافت؟
برای این کار، میتوانید با مراجعه به سایت (WHOis.com) دامنه مورد نظر را بررسی کنید و اطلاعات تماس مالک آن را بهدست آورید. هم چنین با اطلاعات تماس مالک دامنه، میتوانید درباره شرایط انتقال مالکیت دامنه، با او مذاکره کنید و به عبارتی دامنه را از او بخرید.
شیوه بررسی دامنه در whois ، برای دامنههای خارجی و ایرانی کمی تفاوت دارد.
Whois چیست؟و چگونه از طریق آن می توان مالکیت دامنه را بررسی کرد؟
نام سرویسی است که به شما کمک میکند از در دسترس بودن دامنه مطلع شوید و مالک دامنه را شناسایی کنید. با مراجعه به این سرویس و جستجوی دامنه مورد نظرتان، میتوانید اطلاعات هویتی مالک دامنه را بهدست بیاورید و همچنین ببینید که چه زمانی ثبت شده و تا چه تاریخی اعتبار دارد.
شرکت ICANN یک مرجع ثبت کننده دامنه است. این شرکت تمام اطلاعات کاربری مربوط به افرادی که دامنه ثبت میکنند را در یک پایگاه داده بزرگ نگهداری میکند. تا چند سال پیش، موقعی که میخواستید اطلاعات دامنه را از WHOIS بگیرید، نام، ایمیل، شماره تلفن و آدرس مالک دامنه برای شما به نمایش درمیآمد؛ اما حالا به دلیل تغییر قوانین GDPR، تنها زمانی که صاحب دامنه موافق باشد، میتوانید اطلاعات تماس او را ببینید.
نحوه استعلام دامنههای ir
در مورد پسوندهای ir داستان کمی فرق میکند. برای دامنههای ir به دلیل تحریمها نمیتوانیم از سایتهای هوایز خارجی برای بررسی دامنه استفاده کنیم. به همین خاطر اگر پسوند دامنه سایت شما ir بود باید سراغ سایت http://whois.nic.ir بروید. این سایت برای بررسی دامنه ir استفاده میشود.
تا زمانی که صاحب دامنه از یک سرویس حریم خصوصی پروکسی یا دامنه برای محافظت از اطلاعات خود استفاده نکند، اطلاعات مربوط به دامنه به شما نمایش داده می شود. معمولاً اطلاعاتی مانند زیر نمایش داده می شود:
- جایی که دامنه ثبت شده است
- آدرس ایمیل و شماره تلفن مالک
- تاریخ انقضا دامنه
- زمان ثبت دامنه
همچنین می توانید اطلاعات بیشتری درباره آدرس IP پیدا کنید، اما موارد فوق برای شما مفیدترین اطلاعات خواهند بود.
با استفاده از ابزار جستجوی دامنه پایگاه داده WHOIS، می توانید ببینید که تاریخ دامنه چه زمانی به پایان می رسد. این امکان بسیار کاربردی خواهد بود، بنابراین شما می توانید با یک برنامه ریزی و پیشنهاد درست قبل از انقضای دامنه، به تجدید آن در مالکیت خود دسترسی پیدا کنید.
از جمله سایت های دیگری که از سایت های مرجع برای گرفتن whois هستند به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- http://who.is
- http://www.whois.com/whois
- http://www.register.com/whois.rcmx
- http://www.internic.net/whois.html
مفاهیم موجود در whois دامین
در مشخصات ثبتی دامین اطلاعات زیر حائز اهمیت می باشد:
Registrar : شرکت ثبت کننده دامین در ICANN
Registrant : شرکت هایی مانند ایران هاست که نماینده مشترک جهت ثبت دامین در Registrar ها هستند . درخواست ثبت دامین را از مشتریان خود دریافت نموده و سرویس دامین را در Registrar ها به ثبت می رسانند.
Name Server : نام dns های ذکر شده در این قسمت مشخص می کند که دامین مذکور از میزبانی کدام شرکت استفاده می کند.
Date Expiration : نشان دهنده تاریخ انقضا دامین می باشد.
last updated : آخرین تاریخ بروز رسانی دامین
Status : وضعیت دامین را در دوره های زمانی مختلف مشخص می نماید. حالت های clientTransferProhibited یا locked (قفل بودن دامین)، ok (باز بودن دامین) ،expired (دوره منقضی)، Redemption Period (دوره جریمه دار)، pendingDelete (دوره حذف) جهت دامین اعمال می گردد.
ایمیل موجود در قسمت Administrative : این ایمیل مالک رسمی دامین شناخته می شود
بعد از اینکه صاحب دامنه را پیدا کردید، اگر هنوز علاقه مند به ارائه پیشنهاد برای نام دامنه هستید، گزینه های مختلفی خواهید داشت.
اولین مورد دسترسی به مالک از طریق ایمیل و ابراز علاقه به خرید نام دامنه است.
مورد دوم استفاده از یک کارگزار نام دامنه است که روند مذاکره و انتقال وب سایت را برای شما انجام خواهد داد. سرویس هایی مانند Sedo وجود دارد که با پرداخت هزینه تمام مراحل را از طرف شما انجام می دهد، یا می توانید از ابزار دامنه HostGator استفاده کرده و پیشنهاد را مستقیماً از طریق سایت قرار دهید.
در مواردی که اطلاعات مالک دامنه پنهان شده است، بهترین کار این است که از طریق فرم تماس با مالک سایت در تماس باشید.
با وجود صدها هزار نام دامنه بالقوه هنوز هم دامنه های زیادی وجود دارد که متناسب با برند شماست و در مالکیت دیگران قرار دارد. برخی از آن ها را می توان خرید اما برخی دیگر فروخته نمی شوند.
جهت تغییر اطلاعات whois دامین به مقاله مرتبط مراجعه نمایید.